skip to Main Content
5 Tips Voor Het Leren Omgaan Met Je Eigenwijze Puber

5 tips voor het leren omgaan met je eigenwijze puber

Zo leer je omgaan met je eigenwijze puber

Voor menig jongere is de pubertijd een heftige fase. Je gaat als puber ontdekken wie je bent, wat je wilt en loopt daardoor tegen veel vragen aan. Ook komt er een hoop op je af. Dat leidt ertoe dat pubers meer risico’s nemen en regels en grenzen overschrijden. Ook worden ze eigenwijzer. Ze botsen met hun ouders, met leraren en met andere leeftijdsgenoten. Dit hoort bij het puberen. Voor ouders kan dit een lastige periode zijn. Want hoe ga je nu het beste om met je eigenwijze puber? Ik help je hier graag bij. Daarom geef ik je 5 tips voor het leren omgaan met je eigenwijze puber.

1. Luisteren

Het allerbelangrijkste is om naar je eigenwijze puber te luisteren. Waarom wil je puber iets? Wat is er aan de hand? Hoe ziet zijn of haar leven eruit? Door goed te luisteren naar je puber, kun je hem of haar beter begrijpen. En dat is waar het allemaal om gaat. Zeg dus niet meteen wat je puber moet doen, maar luister ook naar wat je puber zelf wil.

2. Kom samen tot een compromis

Luister je goed naar je puber, maar blijft hij of zij eigenwijs en onredelijk? Dan moet je toch samen tot een compromis zien te komen. Hierbij lever je allebei een beetje in. Als het bijvoorbeeld gaat om het laat thuiskomen van je puber na een feestje en je puber om 3 uur ‘s nachts naar huis wil en jij wilt dat ze om 1 uur ‘s nachts thuis komt. Onderhandel dan samen en laat je puber 2 uur ‘s nachts thuiskomen.

3. Laat je puber het gevolg van zijn of haar gedrag ontdekken

Doet je eigenwijze puber zijn of haar was maar niet in de wasmand? Of verschoont je puber zijn of haar bed niet, ook al heb je hier om gevraagd? Doe het dan zelf ook niet. Laat je puber het gevolg van zijn of haar gedrag ontdekken. Als je puber de was niet in de wasmand gooit, zal hij of zij met vieze sportkleren moeten sporten. Of heeft hij of zij na een tijdje geen schone onderbroeken meer. Jammer dan. Alleen zo leert je eigenwijze puber om te doen wat jij vraagt.

4. Belonen werkt beter dan straffen

Kritiek geven werkt bij een eigenwijze puber vaak averechts. Dan kun je er als ouder helemaal niets meer mee beginnen. Kies er daarom voor om je eigenwijze puber te belonen in plaats van te straffen. Dit werkt veel beter. Doet je puber iets goeds? Laat hem of haar dat dan weten. Bijvoorbeeld door het zakgeld te verhogen als je puber voor een bepaalde tijd wel op tijd thuis komt na een feestje.

5. Pubercoaching

Lukt het je echt niet om met je eigenwijze puber om te gaan? Dan is er altijd nog pubercoaching bij puberproblemen. Door pubercoaching leer je wat wél werkt. Je eigenwijze puber praat dan met een puber coach over zijn of haar problemen. De puber coach bekijkt vervolgens wat je puber nodig heeft om van zijn of haar puberproblemen af te komen en begeleidt je puber hiernaartoe.

Heb je vragen? Of wil je meer informatie? Stuur me dan een berichtje via het contactformulier.

Back To Top