skip to Main Content
Wat Is Montessori Speelgoed?

Wat is Montessori speelgoed?

Montessori speelgoed is speelgoed waar kinderen zelfstandig mee kunnen spelen en waarbij ze hun creativiteit en probleemoplossingsvermogen gebruiken en ontwikkelen. 

 

Kenmerken van Montessori speelgoed:

  1. Het speelgoed is niet elektronisch en heeft geen flitsende lichten. 
  2. Het is gebaseerd op het echte leven. 
  3. Het is gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout, vilt, rubber of ijzer.
  4. Het focust op een vaardigheid tegelijk. 
  5. Het bevordert zelfstandigheid. 
  6. Het moedigt experimentatie aan.

 

Voorbeelden van Montessori speelgoed

De kenmerken van Montessori speelgoed klinken wellicht wat abstract. Daarom zijn hier enkele voorbeelden van Montessori speelgoed.

 

Vormstapelaar 

Een vormstapelaar is een goed voorbeeld van Montessori speelgoed. Een vormstapelaar ondersteunt de ontwikkeling van kinderen door middel van zelfgestuurd spelen. Het spelen met de stapelaar is goed voor de ontwikkeling van verschillende vaardigheden. De vaardigheid waar op gefocust wordt is de cognitieve vaardigheid, dit bestaat uit het herkennen van vormen. Daarnaast worden concentratie en fijne motoriek ontwikkeld omdat de vormpjes natuurlijk in de stapelaar moeten worden gedrukt.

‘Doen alsof’-speelgoed 

Speelgoed waarbij kinderen het echte leven na kunnen doen door hun fantasie te gebruiken valt ook onder Montessori speelgoed. Neem bijvoorbeeld een houten theeservies, pannenset of gereedschapskist met gereedschap. Dit speelgoed bootst het echte leven na en is gemaakt van hout, een natuurlijk materiaal. 

 

Klimrekken

Een klimrek past perfect binnen de Montessori gedachte. Klimrekken zijn gemaakt van hout of metaal en ontwikkelen belangrijke vaardigheden, zoals de fijne en grove motoriek en spierkracht. 

 

Montessori speelgoed ondersteunt de ontwikkeling van kinderen, maar het belangrijkst is natuurlijk dat het ook gewoon heel leuk is om mee te spelen!

 

Back To Top