skip to Main Content
Een Open Haard En Kinderen

Een open haard en kinderen

Is een open haard gevaarlijk?

En mooie open haard brengt zeer veel sfeer! Ik ben dol op die gezelligheid. Maar met kleine kinderen in de buurt kan een open haard ook best gevaarlijk zijn. De ervaring van veel ouders is dat kinderen instinctief wel uit de buurt van de open haard blijven. De hitte van het vuur is vaak al van een afstandje te voelen. Een waarschuwing dat de open haard gevaarlijk is, is dan al genoeg. Maar sommige kinderen zijn nu eenmaal ontzettend nieuwsgierig en hebben niet genoeg aan een waarschuwing van papa of mama. Wat doe je dan? Je wilt absoluut voorkomen dat je kleintje zich brandt, want dit kan lelijke gevolgen hebben. Lees hier hoe je op een veilige manier met je gezin kunt genieten van de gezelligheid van een open haard.

Een scherm of hekje

Met een scherm of hekje voor de open haard zorg je ervoor dat de kinderen weg blijven bij de vlammen. Het voordeel van een hekje is dat hun nieuwsgierige oogjes nog wel kunnen kijken naar het vuur. Maar een scherm heeft als voordeel dat het ook wegspattende vonken en grijpgrage vingers tegenhoudt. Kies bij voorkeur voor een scherm of hekje van materiaal dat niet te heet wordt.

Een elektrische haard

Vind je de vlammen te gevaarlijk, maar wil je wel de warmte en gezelligheid van een open haard? Overweeg dan een elektrische haard. Hier komt geen echt vuur aan te pas en is een stuk veiliger. Persoonlijk vind ik dit minder mooi, maar ik weet dat er hele goede exemplaren op de markt zijn, waarbij je wel de illusie hebt dat er echte vlammen zijn. Let wel op: ook een elektrische haard kan best warm worden!

Blijf in de buurt

Het belangrijkste advies om ongelukken te voorkomen is: houd je kinderen in de gaten. Blijf altijd in de buurt wanneer de open haard aanstaat. Dus haal ook niet even snel een kopje koffie in de keuken terwijl de kinderen in de woonkamer spelen. Want een ongeluk is in een mum van tijd gebeurt. Is er niemand om bij de open haard te blijven terwijl je even de kamer uit moet? Neem de kinderen dan met je mee de kamer uit. Blijf ook alert als het vuur pas gedoofd is. De haard zelf kan dan alsnog heel warm zijn of het vuur kan nog een beetje nasmeulen. Een andere optie: steek de open haard pas aan wanneer de kinderen naar bed zijn. Dan kan je helemaal zorgeloos genieten van je knusse avond thuis.

Heb jij ook een open haard thuis? Ik ben erg benieuwd hoe jij het veilig houdt voor jou en je gezin! Laat het weten via het contactformulier hier op de website.

Back To Top