skip to Main Content
Kinderen Helpen Met Rouwverwerking

Kinderen helpen met rouwverwerking

Hoe ga je om met de dood?

Een sterfgeval binnen de familie blijft altijd heftig. Als volwassene vind ik het vaak al moeilijk om met het gemis om te gaan. Voor kinderen is het meestal nog onbegrijpelijker. Van de ene op de andere dag is iemand er niet meer. Dat is niet alleen verdrietig, maar ook best wel verwarrend. Het is als ouder ook best lastig om hiermee om te gaan. Hoe praat je hierover met je kinderen? En hoe kun je ze helpen met rouwverwerking? Ik zal eerlijk zeggen dat ik ook niet alle antwoorden weet, maar ik wil in dit blog wel een aantal ideeën geven.

Dood als onderdeel van het leven

Zelf vind ik het belangrijk om het overlijden wel met de kinderen te bespreken. Leg ze uit dat de dood bij het leven hoort. Soms kan het ook goed zijn om de kinderen gerust te stellen als ze bang zijn: je overlijdt nooit zomaar. Geef ze de ruimte om vragen te stellen en hun gevoel te delen. Er zijn ook veel goede kinderboeken te vinden over dit onderwerp. Aan de hand van een verhaaltje wordt het thema bespreekbaar. Vraag hier bijvoorbeeld naar bij je bibliotheek of boekhandel.

De herinnering blijft altijd

De persoon die is gestorven, is er helaas niet meer. Maar de fijne herinneringen blijven gelukkig altijd bestaan. Sommige kinderen hebben er behoefte aan om samen deze herinneringen op te halen. Kijk bijvoorbeeld naar foto’s. Zelf heb ik voor ons allemaal een herinneringssieraad na de uitvaart laten maken. Zo kunnen we de herinnering altijd bij ons dragen. En dat is een troostende gedachte vind ik zelf.

Tot slot wil ik zeggen: de dood blijft altijd een lastig onderwerp. Het ligt dus niet aan jou als jij het zwaar vindt om dit met je kinderen te bespreken. En ieder kind is anders, dus wat voor mijn gezin werkt, kan voor dat van jou weer heel anders zijn. Heb jij nog tips die je graag met me wilt delen? Dan mag je ze altijd sturen via het contactformulier

Back To Top