skip to Main Content
Wat Zegt De Kleur Van Ontlasting Over De Oorzaak?

Wat zegt de kleur van ontlasting over de oorzaak?

De kleur van ontlasting

Als ouder ben je natuurlijk altijd bezig met het welzijn van je kind. Dan kan je wel even schrikken wanneer de ontlasting van je kind opeens een andere kleur heeft. Geen paniek! Vaak heeft ontlasting die een andere kleur heeft dan de ‘normale’ kleur een heel logische oorzaak. Vertrouw je het niet? Bel dan vooral even je huisarts. In dit blog geef ik jullie wat info over de kleur van ontlasting en wat de oorzaken mogelijk kunnen zijn.

Andere kleur ontlasting bij baby’s

Voordat ik begin wil ik alle ouders van baby’s met een andere kleur ontlasting geruststellen. Bij een baby is gele, groene of zelfs oranje poep veel voorkomend. Vaak heeft dit te maken met wat de baby voor voedsel binnenkrijgt. Er zijn een aantal kleuren poep bij baby’s waarbij het wel aan te raden is even de huisarts te contacteren. Dit zijn de kleuren: rood, zwart en wit.

Wat betekent het?

Wanneer je kind geen baby meer is kan je nog steeds te maken krijgen met een andere kleur poep dan bruin. Wat betekenen deze kleuren? Ik zet er een aantal voor je op een rij:

  • Grijs: bij een verstopping van de galwegen of een aandoening van de alvleesklier. De kleur wordt veroorzaakt door een verminderde vetopname.
  • Groen: vaak door het eten van veel groenten. De kleur wordt dan veroorzaakt door een toename van gal. Dit is meestal dus geheel onschuldig!
  • Rood: de rode kleur wordt vaak veroorzaakt door het eten van bietjes. Zit er rood bloed in de ontlasting? Rood bloed duidt op vers bloed, dit komt vaak door bloedingen in het rectum of de anus.
  • Zwart: dit kan oud bloed zijn, mogelijk door bloedverlies vanuit de maag of darmen. Raadpleeg in dit geval even je huisarts.
Back To Top